KORONA VIRUS DEZINFEKCIJA

POGLEDAJTE ŠTO KAŽE ZDRAVSTVO

Kako da ubijete korona virus u svom automobilu, a da ne oštetite unutrašnje površine

Pranje ruku i čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju dva su najbolja načina za obranu od širenja korona virusa, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kako se Covid-19 širi, vjerovatno ste već naučili pravilnu tehniku pranja ruku i koja sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu uništiti koronavirus.

Šta je sa unutrašnjošću automobila?

Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu ima simptome bolesti, trebalo bi da očistite sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu mjenjača, sve tipke i touch-screen ekrane, ručice za brisače i pokazivače, naslone za ruke putnika i vozača, ručke za hvatanje i podešavanje sjedišta, kaže Dženifer  Stokburger, direktorica operativnog odjeljenja u auto test centru “Consumer Reports”.

Ako ste vozač taksija ili prevozite puno putnika, vozite iznajmljeni ili zajednički automobil, ili ako živite negdje gdje ima mnogo slučajeva korona virusa, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

Unutrašnjost automobila je manje izdržljiva od recimo kuhinjskog pulta ili umivaonika za kupaonicu. Kako zaštititi te površine bez oštećenja?

Uz nekoliko izuzetaka, mnoga sredstava koje koristite za čišćenje u domaćinstvu, a koji ubijaju koronaviruse na tvrdim površinama, takođe mogu očistiti automobil bez oštećenja njegove unutrašnjosti. Vjerovatno neke od ovih proizvoda već imate kod kuće.

Sredstva na bazi alkohola koji sadrže najmanje 70 posto alkohola efikasan je protiv koronavirusa, navodi CDC. U najvećem djelu, gotovo svaka unutrašnja površina vozila može se očistiti izopropilnim alkoholom, kaže Džef Stout, izvršni direktor za globalne inovacije kompanije “Yanfeng Automotive Interiors”.

– Upotrebljavamo ga za čišćenje mrlja ili bilo kakvih detalja u posljednjem trenutku pre isporuke proizvoda – kaže Stout. Svi proizvodi kompanije – od plastičnih ukrasa od obojenog kroma do imitacije kože – testirani su kako bi se osiguralo da se ne razgrade kada su izloženi čistom izopropil alkoholu. Stout kaže da je čak moguće očistiti spoljnu površinu presvlaka trljanjem mekom krpom natopljenom alkoholom.

Šta god da radite, nemojte koristiti izbeljivač ili vodonik peroksid u unutrašnjosti automobila. Iako mogu da ubiju korona viruse na površinama, vjerovatno će oštetiti presvlake vašeg automobila. I ne koristite sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na automobilskim ekranima osjetljivim na dodir, jer mogu oštetiti njihove premaze protiv sjaja i otisaka prstiju.

Sapun i voda

Snažno pranje sapunom i vodom takođe može uništiti korona virus. Korona virus ima zaštitni omotač koji mu pomaže da zaraze ostale ćelije, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati.

– Kada čistimo, trenje također učestvuje u uništavanju – kaže dr Stiven Tomas, šef odjeljenja za zarazne bolesti i direktor za globalno zdravlje na Medicinskom univerzitetu u Sirakuzi. – Želite da uradite najbolje sa onim što imate, pa čak i sapun i voda mogu da uklone rizik.

Sapun i voda su također su bezopasni za većinu enterijera automobila – posebno za tkanine i stariju kožu koja je možda već počela da puca. Samo budite sigurni da ih ne pritiskate previše, kaže Leri Kosila, predsednik kompanije “AMMO NYC” i domaćin popularnog YouTube kanala o detaljima u automobilima.

Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju uretanske prevlake za zaštitu, koje je bezopasno očistiti alkoholom. Međutim, koža je uglavnom obojena, a previše intenzivno čišćenje može ukloniti boju.

Pobrinite se za svoju kožnu presvlaku nakon što je očistite, kaže Džon Ibotson, glavni direktor automobilskih usluga u CR-u. – Trebalo bi da koristite dobro sredstvo za čišćenje kože, a zatim dobar regenerator kože – kaže on.

Krpe od mikrovlakana

I Stout i Kosila preporučuju čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana, zato što je ona napravljena od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine prije nego što one ogrebu nježne ili sjajne plastične površine.

Nakon što završite sa čišćenjem, ne zaboravite da operete ruke prije i poslije vožnje. Ovu dobru naviku treba da zadržite bez obzira na epidemiju korona virusa, jer će tako zaštititi vaš volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu.

– Broj jedan je da operete ruke! – kaže Kosila. – Možete da očistite volan, ali ako imate prljave ruke, vratićete tu prljavštinu. Pranje ruku je još uvijek jedan od najboljih načina da se obranite od COVID-19

DOVEZITE NAM AUTOMOBIL I PREPUSTITE NAMA BRIGU O DEZINFEKCIJI VAŠEG AUTOMOBILA ILI SLIJEDITE UPUTE U TEKSTU I PREVENTIVNO DJELUJTE.

CIJENA ČIŠĆENJA JE 700 KN ZA OSOBNO VOZILO

MONOVOLUMENI I DŽIPOVI 1000 KN